20 maja obchodzony jest – ustanowiony przez ONZ – Światowy Dzień Pszczół. Jest to doskonała okazja do podkreślenia znaczenia pszczół dla środowiska naturalnego i człowieka. Pszczoły miodne zbierając nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem, jednocześnie zapylają rośliny owadopylne. Oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów, wytwarzają jednocześnie cenne produkty pszczele tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.
Niestety zmiany klimatu oraz nieodpowiednia, nastawiona na duże i szybkie zyski gospodarka rolna, sprawiają, że zapylaczom na całym świecie grozi zagłada.
Sytuacja jest dramatyczna, a pszczoły pilnie potrzebują naszej pomocy.
Co możemy zrobić?
- Wzbogaćmy nasze ogrody, balkony, tarasy itp. o rośliny przyjazne dla pszczół. Pomyślmy o stosowaniu gatunków kwitnących od wczesnej wiosny do jesieni. Wystarczy jedna doniczka pełna kwiatów.
- Ograniczmy stosowanie środków ochrony roślin.
- Zrezygnujmy z jakichkolwiek oprysków w ciągu dnia.
- Zaakceptujmy niekoszone trawniki lub opóźniajmy ich koszenie. Wkrótce zmienią się one w wielogatunkowe zbiorowiska z roślinami przyjaznymi dla zapylaczy.
- Przygotujmy poidła dla pszczół i domy dla owadów zapylających.
- Zacznijmy myśleć o ochronie środowiska na co dzień.
Bez pszczół i innych zapylaczy nie będzie owoców, warzyw i kwiatów. Wyobrażacie sobie taki świat?!
Podjąłeś działania? Zrób zdjęcie i wyślij je na adres nauczyciela biologii.